Sóc de les que quan em passen una recepta perquè la provi de fer, valorar si m’agrada, o simplement perquè buscant idees noves me n’arriba alguna d’interessant…sóc incapaç de seguir-la al peu de la lletra. Us ha passat alguna vegada?
Doncs aquest meravellós pa, va sortir després de fer alguna prova amb una recepta de pa “keto” que em van passar.
En el fons, no es tracta d’un pa que formi part de la dieta Cetogènica exclusivament, però al tractar-se d’una preparació sense cereals, farines,… és útil per incloure en un menú d’aquest estil.
És baix en carbohidrats, al en greixos saludables aptes per a tothom, ric en proteïna i fàcilment combinable amb qualsevol condiment. Des de melmelades casolanes, ghee, alvocat, oli d’oliva, proteïna animal si en consumiu, etc.
És molt senzill de fer, la preparació no requereix complicació, així que us ho explicaré ja mateix!
INGREDIENTS
– 180gr-200gr de tahini o pasta de sèsam crua (jo la preparo a casa moltes vegades quan la faig a partir de les llavors torrades, però la podeu trobar feta sense complicació)
– 20-40gr d’ametlla crua
– 3 ous ecològics (duen el número 0 en la seva codificació)
– Un pessic de sal no refinada
– Un puntet de pebre negre mòlt
– Espècies al gust: si voleu que sigui per acompanyament de plats salats, l’orenga hi queda molt bé, el romaní, l’alfàbrega seca, la cúrcuma…
– Llavors per decorar pel damunt: de girasol o carbassa. Les que us agradin!
– Una cullerada sopera de vinagre de poma.
– Una culleradeta de bicarbonat sòdic
– una cullerada sopera de llavors de gallaret
–> Podeu afegir olives per decorar
Començarem separant les clares dels seus rovells. M’agrada posar-se a punt de neu, ja que la massa queda un pel diferent. Més flonja i esponjosa, però no és necessari si no teniu temps o paciència! Jo ho faig amb unes baretes elèctriques, i en un “plis-plas” estan muntades.
A continuació, picarem les ametlles crues i sense pell, amb un processador o molinet, o si ens volem estalviar feina, comparem la farina d’ametlla sense problema.
És doncs, el moment de començar a barrejar-ho tot!
Per una banda els aliments sòlids: farina d’ametlla, sal, bicarbonat, llavors de gallaret i espècies si ho desitgem.
I per l’altre els líquids (menys les clares a punt de neu): els rovells dels ous, el vinagre de poma -no pasteuritzat- i el tahini (mica en mica ja que sol ser una crema líquida però força pastosa que dificulta la mescla).
A continuació, unificarem les dues barreges, i anirem afegint amb molt de compte les clares per tal de no perdre la vaporositat que aquestes oferiran a la massa.
Finalment, untem un motlle amb una mica d’oli d’oliva (important treure’n l’excés), hi posarem la massa del pa i cap al forn!
Ep que em deixava les llavors….poseu al damunt aquelles que més gràcia us facin. Si voleu, talleu a mitges llunes unes olivetes…i arrodoniu la recepta!
A 200-220 graus, i just amb 20-30 minuts ho tindrem llest. Dependrà molt de la potència del forn.
Un cop cuit, deixeu-lo refredar, i ja el teniu a punt per a qualsevol moment! A gaudir-lo!