Segur que us hi heu trobat més d’una vegada al obrir el rebost:
Ostres les patates han germinat! I n’hi ha de verdes!
Per què ens passa això?
Doncs podria ser per una mala conservació: Patates exposades a un nivell d’humitat superior, que aquestes estiguin a una temperatura massa elevada pel seu manteniment, amb llum directe, etc.
Un cop em tingut la sorpresa, ens podríem preguntar, si aquestes són comestibles igualment, si les seves propietats nutricionals han canviat, si podria plantar-les i tenir una patatera al pati…oi?
Com que no sóc horticultora… crec que serà millor que us parli de la bromatologia de la patata i no pas del seu cultiu!
Aquest tubercle tan utilitzat en la nostra dieta, neix de la Patatera: planta amb un contingut de dues substàncies tòxiques (alcaloides) força important. La més coneguda és la Solanina.
Quan aquesta és consumida excessivament, pot generar afectacions físiques importants. Des de trastorns gastrointestinals, inflamació…fins a altres desordres orgànics. És per això que en diversos estats de salut, no n’és recomanable el consum.
Aquests alcaloides, també interfereixen en la producció de la clorofil.la, és per aquest motiu que, quan hi ha un augment de la Solanina en les patates, puguin aparèixer zones de coloració verdosa, i afavorir-ne la seva germinació.
La Solanina, es concentra en la pell majoritàriament, així com en els seus brots. És doncs per tots aquests motius, que una patata amb un canvi de color i brotada, seria millor que no fos consumida.
En cas que decidíssim fer-ho, si la patata és verdosa, caldria ser molt generosos a l’hora de pelar-la, i extreure’n un bon gruix. Així reduiríem notablement aquesta substància tòxica del tubercle.
I quan ja hagués germinats, jo en desaconsellaria el consum, perquè ens indica que aquest alcaloide tòxic hi és força present.
En cas que vulguem consumir patates, sempre us recomanaria que fossin de proximitat i ecològiques. D’aquesta manera, ben rentades i cuinades, n’obtindrem tots els seus nutrients presents en la seva pell, si ho desitgem.
Ben aviat us parlaré de la seva cocció, i els beneficis que ens aporta! 🙂