DIETA KETO – Primera part
Feia ja un temps, que volia escriure al respecte de la Dieta Cetogènica o Keto, com també se l’anomena. No és un tema curt, és per això, que necessitaré un parell de publicacions per explicar-vos-ho tot de manera senzilla, i espero que poc feixuga!
Som-hi!
Voldria pensar que l’ús que se’n fa és terapèutic, basant-se en estudis i evidència científica per millorar l’estat de salut, el metabolisme energètic, la condició física, i alhora destinat a patologies com el càncer, les malalties inflamatòries, autoimmunes, diabetis, sobrepès….però la veritat que una dieta cetogènica mal “construïda” és el que es ven a internet com a quelcom miraculós únicament per a perdre pes.
Dic mal construïda, perquè en la majoria dels casos hi ha una disminució dels hidrats de carboni no suficientment elevada, o un consum desmesurat de proteïna animal, o la utilització d’aquesta dieta per menjar greixos poc saludables.
Fermament afirmo que: no tot s’hi val en una dieta com aquesta.
Fàcilment, la definiria com una alimentació amb un augment important dels greixos saludables, una disminució intensa dels hidrats de carboni, i una moderada quantitat de proteïna present en els àpats, i tot plegat, amb l’objectiu de consumir greixos del propi organisme per crear energia.
Es tracta així, de reeducar el cos en la combustió dels greixos orgànics i els ingerits, amb tots els beneficis que això comporta.
Si ens cenyim als macronutrients, ho descriuria de la següent manera:
– Greixos: 70-80% del total.
– Hidrats de carboni: 5-10%. Que equivaldria a uns 30-50 g màxim comptant la fibra.
– Proteïna: 20% del total. Tenint en compte que no ha d’excedir-se d’un 1-1,5 g/kg de pes.
Alguns al veure % i g/kg… és possible que pensin que caldria calcular doncs els macronutrients per fer correctament la dieta. Doncs el cas, és que depenent de la situació individual de cadascú, si que seria necessari, però en la majoria dels casos, tenint en compte els aliments que cal potenciar, i els que cal restringir, ja seria suficient.
PERÒ…..PRIMER DE TOT: PER QUÈ VOLEM PORTAR EL NOSTRE COS A UNA VIA ALTERNATIVA METABÒLICA ANOMENADA CETOSIS?
Crec que abans de respondre aquesta pregunta, citaré clarament què necessita el cos per funcionar: Glucosa!
Ara és quan alguns em diran…i llavors per què reduïm aquells aliments que en contenen??
Els hidrats de carboni, un cop digerits, són processats fins la seva molècula bàsica anomenada “glucosa”. Aquesta és absorbida molt ràpidament generant un pic d’insulina intens. Si el cos requereix d’aquesta energia: FANTÀSTIC! Haurem posat gasolina útil pel moment. Però del cas contrari, la insulina produïda, serà l’encarregada d’informar al nostre cos, que cal emmagatzemar l’excedent de glucosa a nivell intracel.lular, en forma de grassa o glucogen.
És per això, que la glucosa ens proporciona energia gairebé instantàniament en moments de necessitat, però a la llarga, cal recórrer a altres mètodes energètics, o bé consumir-ne de forma continuada.
Si ens centrem en els greixos, aquests són absorbits lentament, però també més difícils de metabolitzar (popularment dit “cremar”). Tot i així són molt més eficients a l’hora de proporcionar energia al cos.
Per què tota aquesta explicació de fisiologia d’estar per casa?
Per què això ens ajudarà a entendre el motiu pel qual es distribueixen els macronutrients de la manera en què us he explicat abans.
L’objectiu és “activar” una via metabòlica secundària, per l’obtenció de la glucosa, però no directament des dels carbohidrats, sinó a partir dels greixos ingerits, fent així que el cos consumeixi, a part dels greixos que ingerim en cada plat, els sobrants del propi cos.
El que s’obté en aquesta via metabòlica “alternativa”, són els cossos cetònics. Aquests poden ser mesurats en sang, orina i inlcús a través de l’alè. Serà doncs una bona guia per saber si estem fent inicialment la dieta correctament.
–> Val a dir, que a mida que entrem en estat de cetosis, el cos disminueix els cossos cetogènics en l’orina (per exemple), però això no voldrà dir que estiguem sortint d’aquest nou estat fisiològic, sinó que el cos estarà en ple rendiment.
EP! QUE NO EM DESVIO DE LA PREGUNTA! I PER QUÈ VOLEM ACONSEGUIR COSSOS CETÒNICS?
Sabem que l’excés de glucosa, greix orgànic visceral, etc etc, …són potencialment generadors d’inflamació.
Hi ha patologies, com aquelles que pateixen d’un baix grau d’inflamació, les autoimmunes, els càncers, la diabetis, el sobrepès… que necessiten doncs no ser “alimentades”.
Podria separar de tot aquest grup la Diabetis, perquè donaria per un post individual, ja que la complexitat en l’explicació fisiològica i l’aplicació, crec que hauria de ser un pel diferent, però per la resta, les consideracions que us explico, són aplicables en cada cas.
El fet de consumir els greixos de l’organisme, analíticament obtenim uns determinats beneficis:
TOTHOM POT FER UNA DIETA KETO?
Amb tota aquesta explicació inicial, un podria pensar que és apta per a tothom, o que resulta ser la panacea duu una dieta d’aquest estil….DONCS NO! Anem a pams.
És cert que pot resultar del tot beneficiosa, però al haver-hi una forta restricció d’aliments, això implica també una reducció de nutrients.
Si calgués per algun motiu dur aquesta dieta o perllongar-la molt de temps, la suplementació seria quelcom necessària. És bàsic doncs bioindividualitzar.
Algunes malalties autoimmunes com la Tiroiditis, no acaba d’haver-hi prou justificació científica si hi hauria més beneficis o perjudicis; aquí si que les sensacions individuals i el control serien necessaris.
Durant la lactància, passaria una mica el mateix. No hi ha prou evidència científica al respecte, però és ben cert que no és el mateix alletar als primers mesos de vida al teu bebè, que als dos anys, quan el nen/a ja duu una alimentació complementària complerta. Caldria altre cop valorar cada cas.
És per tots aquests motius, que abans de realitzar una dieta com aquesta, crec que és necessari l’assessorament per part d’un professional. Estudiar la situació individual, i planificar una alimentació adequada.
TÉ EFECTES SECUNDARIS?
“La Grip Cetogènica” com molts l’anomenen, és l’estat inicial que el cos experimenta al començar una dieta d’aquest estil. Apareixen símptomes com: debilitat o fatiga, increment de les pulsacions, sudoració, nàusees….
Tot això, bé provocat per la formació d’aquests cossos cetònics, l’esgotament de les reserves de glucosa…, però és ben veritat, que els efectes poc desitjats, es presenten durant un període de temps curt.
El consum d’aigua de mar, la suplementació amb magnesi o altres vitamines/minerals seleccionats, hidratar-se correctament, etc… són eines que ajuden a minvar aquestes sensacions poc agradables.
VOLEU SABER DONCS QUÈ MENJAR?
Aviat el següent post: DIETA KETO- Segona part 🙂