Ara és l’època en què aquesta flor https://www.instagram.com/p/BzZswIsi4vx/ amb gran valor culinari, ens ofereixi el seu fruit:
EL CARBASSÓ
Per mi, és la verdura més estimada de la cuina. Sobretot per la seva digestibilitat, versatilitat, i per les seves propietats nutricionals.
Juntament amb el cogombre i la carbassa, pertany a la família de les curcubitàcies.
El 95% del seu pes és aigua, i té una concentració de minerals (potassi i magnesi) i vitamines (C, A, B9) ben alta. Destaco per això, la capacitat d’antioxidants que ens ofereix, com els betacarotens i els flavonoides, que juntament amb la vitamina C, ens ajuden a millorar el nostre sistema immunitari.
Alhora, conté altres substàncies, nutricionalment molt interessants i beneficioses, com és ara la luteïna, pigment present a la retina, que permet mantenir una bona salut macular.
El seu consum, ens ajudarà en situacions d’excés de líquid, d’hiperuricèmia, càlculs renals i hipertensió arterial, gràcies a la seva capacitat diürètica.
Podríem anomenar també, els beneficis que ens aporten les seves llavors, capaces de formar mucíleg, essent així una font de fibra prebiòtica.
Com ja he comentat a l’inici, el carbassó, és de fàcil digestió. Això si, el tracte a la cuina en determinarà doncs el manteniment de les seves vitamines, i la rapidesa en què poguem digerir-lo. Per tant, el vapor, la maceració…ens ajudarà en aquest sentit.
El punt de la seva cocció, també és important, ja que en marcarà el seu gust dolcet, o bé amarg, quan n’hem fet un mal us culinari.
En veiem una recepta? Vinga!
ESPAGUETIS DE CARBASSÓ MACERAT
Necessitarem:
1 carbassó
sal no refinada o sal gris
pebre negre mòlt
llimona o llima
oli d’oliva verge extra
fulles fresques d’alfàbrega (ara n’és època!)
alvocat
festucs
llevat nutricional
Per poder fer els espaguetis, ens caldrà un espiralitzador, o bé algun ratllador que ens permeti fer cintes ben fines.
Val a dir que, moltes vegades acumulem gadgets de cuina, que acabem utilitzant un parell de vegades, però en aquest cas, un espiralitzador, el recomano a totes les cuines. Permet obtenir talls curiosos de les hortalisses, obtenint així preparacions molt ràpides, diferents, i del tot saludables. I Per què no dir-ho…a un preu totalment assequible.
És una gran idea, poder fer els espirals de carbassó a primera hora del dematí. D’aquesta manera, la maceració serà just al punt, i el moment de preparar el dinar, o el sopar, serà un pim pam!
Un cop fets els espaguetis, els posem en un colador fi damunt d’un plat o bol, perquè l’aigua del carbassó que es vagi perdent, quedi en un recipient a banda.
És en aquest moment on hi afegirem el raig de mitja llimona, un puntet de sal i el pebre negre mòlt.
Aquí s’ha acabat la feina amb els carbassons! Ho veieu que n’és de fàcil!
Per poder amanir bé el plat, picarem festucs pelats i discretament torrats o bé crus. I els reservarem.
Deixarem a punt el llevat nutricional: aproximadament una o dues cullerades soperes. Ens donarà un lleguer toc a nou i formatge, que alegrarà molt el plat! Deliciós!
Es tracta d’un llevat inactiu, és per això, que les persones que pateixen de candidiasis, o disbiosis intestinal, en poden consumir sense problema.
Agafarem un alvocat, i la meitat el farem servir per fer la salseta. La resta el guardarem amb el pinyol, perquè no s’oxidi, a dins la nevera.
El triturarem amb una mica de llimona, oli d’oliva i les fulles d’alfàbrega. Si volem una textura ben fina, hi afegirem un punt de l’aigua que ha deixat anar el carbassó.
Si feu servir un espiralitzador, veureu que us queda el cor del carbassó sense espiralitzar. Doncs bé, el posarem juntament amb l’alvocat, l’alfàbrega, la llimona i l’oli d’oliva verge extra…i ho batrem fins a aconseguir una textura ben mantecosa.
Just al moment de servir, posarem al plat els espirals, ho amanirem bé amb la salseta, i per últim decorarem amb els festucs picats i el llevat nutricional.
Això si que és un bon plat saludable,
fresc per aquests dies d’estiu,
i que en podem gaudir tots en qualsevol moment del dia!