“Juguem va!! Què reconeixes en aquesta fotografia?
Començaré jo: —> Pruna d’umeboshi (a la part superior esquerra de la fotografia)
Què més hi veus?? Si aconsegueixes anomenar-ho tot, t’explicaré ben aviat, com fer-ho servir perquè aquests aliments siguin medicaments”
Doncs bé, així començava el meu repte fa uns dies, i la veritat que va ser tot un èxit, ja que vau endevinar tots els ingredients que sortien a la foto!
A continuació us explicaré de forma escueta què ens proporcionen cadascun d’ells, i per què els podem fer servir per millorar la nostra salut.
– Curcuma fresca o deshidratada:
Anomenada també Cúrcuma Longa; és una arrel de la família del gingebre. Té un efecte antiinflamatori i anticancerós molt potent. El seu extracte, la curcumina, si es combina amb pebre negre mòlt, en facilitarà la biodisponibilitat, i per tant els seus beneficis terapèutics.
És antioxidant pel seu contingut en polifenols i antidepressiu.
Pots consumir-la en pols en qualsevol preparació culinària, en infusió juntament amb altres espècies, fer la famosa llet daurada o cúrcuma latte…i el seu sabor no et deixarà indiferent.
– Clau:
Es tracta d’una espècie aromàtica, amb molts efectes beneficiosos pel cos.
És anestèsic, analgèsic, antiinflamatori, desinfectant, antiemètic (evita el vòmit)…però sobretot, molt útil per a estimular la regeneració de la muscosa gàstrica en casos d’úlcera.
És benvingut en infusió, en guisats suaus amb verdures i proteïna animal…
– Llimona:
Aquesta fruita, és potser una de les més utilitzades a la cuina, i gairebé sempre de forma indirecte en qualsevol preparació, ja que no n’acostuma mai a ser, l’ingredient principal.
És molt rica en vitamina C, i a més a més conté antioxidants; segurament us sonaran els seus noms: betacarotens i bioflavonides.
Destaquem la seva propietat d’alcalinitzar el cos, de millorar la funció hepàtica, i les seves propietats digestives.
Un bon raig de llimona cada dia sobre qualsevol plat, pot resultar molt interessant (en amanides, sobre peixos, en infusió…) ja que en facilitarà la digestió sobretot si el plat conté proteïna.
– Gingebre:
És una arrel amb un sabor picant i intens, que ajuda a escalfar l’organisme i augmentar-ne així la seva energia.
Entre moltes virtuts, és utilitzat per les seves propietats digestives. Alleugereix les nàusees, i alhora és capaç d’estimular el pàncrees, i així facilitar la digestió amb la producció enzimàtica.
Millora la congestió mucosa dels sinus, símptomes gripals, és un antibacterià i millora la salut vascular!
En infusió, fresc dins d’una crema,…sempre és una bona idea.
– Alls:
L’all destaca pel seu contingut en sofre, vitamines i minerals, i això el fa especialment útil per lluitar contra agents patògens: és antibiòtic, antivíric i antimicòtic.
En destacaria també la seva propietat antihistamínica, clau en casos d’al.lèrgia.
Redueix el colesterol, ajuda a millorar la circulació sanguínia i segons la medicina tradicional xinesa, té efectes calentadors sobre el cos.
En qualsevol preparació culinària: saltejat, en crema, bullit…Una joia!
– Mel:
És un producte apícola, molt ric en sucres, fet que el fa especialmente útil quan volem endolcir qualsevol preparació culinària de forma esporàdica. Ja sabeu que no és bo abusar de qualsevol endolcidor, per més natural que sigui.
Té efectes digestius, antibacterians, emol.lient de les vies respiratòries,…
La podem afegir en una infusió amb farigola, gingebre i llimona, quan estem ben refredats.
– Pruna d’umeboshi:
Es tracta d’una pruna japonesa, amb un gust fortament àcid i salat.
És molt utilitzada en la medicina tradicional xinesa per les seves propietats medicinals.
Molt rica en minerals com el potassi, fòsfor, ferro, magnesi i calci. Alhora conté vitamines (A, B, C) i clorofil.la.
És realment molt útil per ajudar a fer la digestió pels seus efectes alcalinitzants, i actua com a antisèptic intestinal.
Si en dissolem una cullerada amb aigua tèvia previ als àpats principals, ens pot ajudar a treure la cremor estomacal (i si hi posem un xic de kuzu, tenim un medicament assegurat! D’això en parlarem més endavant)